Witgoedregelingen hebben positieve impact

Inwoners die gebruik hebben gemaakt van een witgoedactie, besparen op de energierekening, ervaren minder vocht en/of schimmel in hun woning en voelen zich opgewekter.

wasmachine

Nederland telt naar schatting 600.000 huishoudens die in energiearmoede leven. Vanwege de energiecrisis stelt de overheid extra budget beschikbaar aan gemeenten om hun inwoners te helpen met verduurzaming en energiebesparing. Gemeenten zetten die financiële middelen in voor verschillende steunmaatregelen zoals energiecoaches en witgoedregelingen.

 

Uit nieuw onderzoek van TNO blijkt dat die maatregelen helpen bij het tegengaan en voorkomen van energiearmoede. Inwoners die gebruik hebben gemaakt van steunmaatregelen, gaan er niet alleen financieel op vooruit, maar melden ook een betere fysieke en mentale gezondheid.

Besparen op de energierekening met witgoedregeling

Oude apparaten in huis slurpen energie en met de hoge energietarieven kan dat flink in de papieren lopen. Witgoedregelingen helpen inwoners met een laag inkomen om hun oude koelkast of wasmachine in te ruilen voor een nieuwer, zuiniger model. Veel gemeenten kiezen voor een Energie Kadokaart of duurzame cadeaukaart om budget voor witgoedacties aan inwoners te verstrekken. Huishoudens die gebruik hebben gemaakt van een witgoedregeling, zijn gemiddeld 13 euro per maand minder kwijt aan energiekosten.

Verbetering wooncomfort en humeur

Naast de financiële voordelen biedt de witgoedregeling ook gezondheidsvoordelen. Huishoudens die hun wasmachine hebben vervangen, hebben minder last van vocht en/of schimmel. “Waarschijnlijk is dit te verklaren doordat de vervanging van een slecht centrifugerende wasmachine ervoor zorgt dat er minder natte kleding op een droogrek in de woning hangt”, aldus de onderzoekers van TNO.

 

Daarnaast lijken witgoedacties mensen wat blijer te maken. Huishoudens die van een actie gebruik hebben gemaakt, voelen zich minder somber, gestrest en boos dan huishoudens die dat nog niet hebben gedaan. TNO geeft aan dat verder onderzoek nodig is, maar noemt enkele factoren die mogelijk een rol spelen bij dit positieve effect:

  • Minder financiële zorgen over de energierekening door energiebesparing
  • De witgoedregeling voelt echt als een cadeau
  • De maatregel is heel laagdrempelig

Veel belangstelling voor witgoedregeling in Zwijndrecht

Dat de witgoedregeling populair is bij inwoners, heeft ook de gemeente Zwijndrecht ervaren. De gemeente had eerder dit jaar voor 750 huishoudens geld beschikbaar gesteld om hun oude koelkast, vriezer, wasmachine of droger te vervangen. In korte tijd hebben meer dan 750 huishoudens de kaart aangevraagd. Er is daarom een wachtlijst gemaakt en de gemeenteraad heeft begin deze maand vergaderd over het verhogen van het budget.

Witgoedactie in jouw gemeente

Wil je ook een witgoedregeling in jouw gemeente aanbieden, maar kun je nog wel wat hulp gebruiken bij de uitvoering ervan? Groupcard helpt veel gemeenten, waaronder Zwijndrecht, met de aanpak van energiearmoede. Lees meer over onze duurzame cadeaukaart of neem contact met ons op voor een kennismaking en meer informatie.