Energiearmoede

In 2020 leefden zo'n 512.000 huishoudens in energiearmoede. De energiecrisis verergert de situatie. TNO heeft berekend dat er tussen 2020 en 2022 nog eens 90.000 energiearme huishoudens bij zijn gekomen.

energiearmoede verwarming handschoenen

Energiearmoede: een nationaal probleem

Terwijl de overheid en gemeenten druk bezig zijn met het versnellen van de energietransitie, heeft een grote groep Nederlanders nu moeite om maandelijks de energierekening te betalen. De hoge energieprijzen leggen extra druk op huishoudens met een lager inkomen en slecht geïsoleerde woningen. Maatregelen als korter douchen, de verwarming lager zetten en kaarsjes aansteken zijn niet voldoende. Grotere investeringen in het verduurzamen van hun woning zijn noodzakelijk, maar niet haalbaar zonder hulp.

Lokale aanpak energiearmoede

Gemeenten hebben de belangrijke taak om kwetsbare huishoudens te steunen. De overheid stelt extra financiële middelen beschikbaar, maar in de praktijk blijkt het soms een uitdaging om te zorgen dat die middelen goed terechtkomen. Met een cadeaukaart voor energiebesparende maatregelen kunnen gemeenten energiearmoedebeleid goed, veilig en makkelijk uitvoeren.

 

  1. In aanmerking komende huishoudens ontvangen een cadeaukaart met een unieke code.
  2. Het aanbod is naar wens samen te stellen per doelgroep en regeling, met bijvoorbeeld isolatiemateriaal en energiezuinig witgoed.
  3. Inwoners wisselen hun cadeaukaart in aangesloten landelijke of juist lokale winkels, of via de webshop.
  4. Met duurzame investeringen kunnen huishoudens tot wel € 600 per jaar besparen op de energierekening.
Makkelijke, snelle en veilige aanpak energiearmoede
Open House Inkoop Systeem met ruim energiezuinig aanbod
Volledige controle op budget en geldstromen
Afbeelding van Ontwerp-zonder-titel-5

Efficiënte uitvoering energiearmoedebeleid

Kun jij als gemeente hulp gebruiken bij de aanpak van energiearmoede? Onze duurzame cadeaukaart is een bewezen oplossing. In 2022 waren we voor ruim 30 gemeenten de partner om de energiearmoederegeling uit te voeren. Met onze efficiënte oplossing nemen we gemeenten veel werk en handelingen uit handen.